216620
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Celiakia jest niedocenianym problemem zdrowotnym i może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
SPIS TREŚCI: Wprowadzenie Co to jest celiakia? Częstość występowania celiakii w populacji Jakie są objawy kliniczne celiakii? Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? ; Leczenie celakii ; Rokowania ; Produkty spożywcze bezglutenowe ; Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii ; Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią ; Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii ; Leki a dieta bezglutenowa ; Piśmiennictwo
Status dostępności:
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej