217158
Książka
W koszyku
Choroby nowotworowe są plagą współczesnej cywilizacji. Aby im zapobiec niezbędna jest odpowiednia codzienna profilaktyka, a w przypadku zachorowania również odpowiednie odżywianie organizmu. Niniejszy poradnik został podzielony na dwie części. Pierwsza została poświęcona odpowiedniej profilaktyce żywienia, czyli co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest przeznaczona dla osób już chorych oraz ich bliskich. Autorki podpowiadają, jak wzmocnić osłabiony organizm oraz jak się odżywiać, aby uniknąć dolegliwości często towarzyszących leczeniu nowotworów takich jak: wymioty, biegunki, zaburzenia smaku itp. Zawarte w książce gotowe jadłospisy wraz z przepisami, są zgodne z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym w leczeniu chorób nowotworowych.
SPIS TREŚCI: Cała prawda o "diecie na raka" ; Czy istnieje "dieta na raka" ; ROZDZIAŁ 1.: JAK ZAPOBIEGAĆ CHOROBIE NOWOTWOROWEJ? Jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie? Produkty i składniki pronowotworowe ; Produkty i składniki antynoworowe ; Przepisy antyrakowe ; ROZDZIAŁ 2: DIETA W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ ; ROZDZIAŁ 3 : Dieta w trakcie radioterapii ; Dieta w trakcie chemioterapii ; Dieta w trakcie hormonoterapii raka piersi ; Dieta łatwostrawna ; Przepisy w diecie łatwostrawnej ROZDZIAŁ 4.: DOLEGLIWOŚCI POJAWIAJĄCE SIĘ W TRAKCIE LECZENIA ONKOLOGICZNEGO: Biegunka ; Zaparcia ; Problemy z przełykaniem i odczuwaniem smaku ; Nudności i wymioty ; Jadłowstręt, brak apetytu, spadek masy ciała ; Aktywność fizyczna w chorobie nowotwrowej ; Przepisy. ROZDZIAŁ 5.: MITY ŻYWIENIOWE.
Status dostępności:
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia strona 297-301.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej